Czym jest hipoglikemia i jak sobie z nią radzić
Niski poziom cukru we krwi, znany również jako hipoglikemia, ma miejsce, gdy poziom cukru we krwi (glukoza) spada poniżej zdrowego zakresu. Zbyt duży spadek poziomu cukru we krwi może doprowadzić do niebezpiecznego stanu, który wymaga natychmiastowego leczenia. Ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi mamy do czynienia wtedy, gdy spada poniżej 70 mg/dl.
- 15 września 2022
- 0 comments
- Marian Sawicki
- Posted in Zdrowie i Uroda
- 0
Hipoglikemia jest stanem, który występuje najczęściej u osób z cukrzycą. Przyjmowanie zbyt dużej ilości leków (w szczególności pochodnych sulfonylomocznika lub insuliny), pomijanie posiłków, niedojadanie lub wykonywanie nagle większej ilości ćwiczeń niż zwykle, może prowadzić do niskiego poziomu cukru we krwi, szczególnie jeśli masz cukrzycę. W rzadkich przypadkach hipoglikemia może być wynikiem innych stanów chorobowych lub przyjmowania niektórych rodzajów leków. W tym artykule znajdziesz informacje na temat hipoglikemii, a także jej objawów i leczenia oraz sposobom zapobiegania zbytniemu spadkowi poziomu cukru we krwi.
Kiedy i dlaczego może pojawić się hipoglikemia
Hipoglikemia może mieć wiele przyczyn, z których najczęstszą jest cukrzyca. U diabetyków występuje niedostateczne wykorzystanie glukozy we krwi spowodowane albo brakiem insuliny, albo opornością na insulinę. Różne komórki organizmu nie wchłaniają właściwie glukozy z krwi, co prowadzi do utrzymującego się wysokiego poziomu glukozy we krwi. Takim osobom często przepisuje się insulinę lub inne środki przeciwhiperglikemiczne, aby spróbować znormalizować ich poziom cukru we krwi. Jednak w przypadku przyjęcia zbyt dużej ilości insuliny lub pominięcia posiłków albo źle dobranego czasu przyjmowania insuliny poziom glukozy we krwi może spaść zbyt nisko.
Podobnie nadmierny wysiłek lub spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu może u takich osób obniżyć poziom cukru we krwi i zwiększyć ryzyko hipoglikemii. Inne stany, które mogą powodować hipoglikemię, to zbyt wysoki poziom insuliny we krwi, niedoczynność przysadki i wrodzone zaburzenia metabolizmu, takie jak choroba syropu klonowego. Inne czynniki ryzyka obejmują przedłużoną ekspozycję na niskie temperatury powodujące hipotermię, posocznicę, głód i infekcje.
Objawy hipoglikemii
Objawy niskiego poziomu cukru we krwi mogą wystąpić nagle. Najczęściej występującymi są:
- blada skóra
- ciągłe zmęczenie
- głód
- zawroty głowy
- szybkie bicie serca
- zmiany nastroju
- drażliwość i niepokój
- ból głowy
- trudności ze snem
- mrowienie skóry
- rozmyty obraz
- kłopoty z jasnym myśleniem lub koncentracją
- utrata przytomności, drgawki lub śpiączka
Bardzo niebezpieczny jest brak świadomości o hipoglikemii u osób, których poziom cukru we krwi spada. Jeśli nie podejmiesz leczenia w odpowiednim czasie, możesz zemdleć, doświadczyć drgawek, a nawet zapaść w śpiączkę. Mózg jest szczególnie wrażliwy, gdy wystąpi hipoglikemia, ponieważ ma bardzo ograniczone rezerwy glukozy i prawie całkowicie zależy od jej dostępności w organizmie. W przypadku ciężkiej hipoglikemii osoba może zacząć tracić przytomność, doświadczyć drgawek, zapaść w śpiączkę, a nawet umrzeć.
Postępowanie przy wystąpieniu hipoglikemii
Hipoglikemia powinna być skorygowana tak szybko, jak to możliwe, niezależnie od tego, czy dana osoba ma cukrzycę, czy nie. Poziom cukru we krwi można znormalizować, jedząc przekąskę bogatą w glukozę lub pijąc sok owocowy. Można również zażywać tabletki z dekstrozą. Diabetycy są bardziej podatni na hipoglikemię i zaleca się noszenie takich artykułów spożywczych przez cały czas na wypadek spadku poziomu cukru we krwi, który wymaga pilnej korekty.
W cięższych przypadkach, gdy osoba traci przytomność, nie należy niczego wkładać do ust ze względu na ryzyko zakrztuszenia się i można podać dożylnie 5% roztwór dekstrozy. Można również podać wstrzyknięcie hormonu glukagonu.
Hipoglikemia a hiperglikemia – różne poziomy cukru we krwi
Cukier we krwi jest również znany jako glukoza. Glukoza pochodzi z pożywienia i służy jako ważne źródło energii dla organizmu. Węglowodany — znajdujące się w żywności, takiej jak ryż, ziemniaki, chleb, tortille, płatki zbożowe, owoce, warzywa i mleko — są głównym źródłem glukozy w organizmie. Po jedzeniu glukoza jest wchłaniana do krwiobiegu, skąd trafia do komórek organizmu. Hormon zwany insuliną wytwarzany w trzustce pomaga komórkom wchłaniać glukozę (cukier) we krwi. Twoje komórki wykorzystują następnie glukozę jako energię.
Jeśli zjesz zbyt dużo glukozy, twoje ciało będzie przechowywać jej nadmiar w wątrobie i mięśniach lub zamieni ją w tłuszcz, aby mogła być wykorzystana jako energia, gdy będzie potrzebna później. Jeśli twoje komórki nie otrzymują glukozy, twoje ciało nie może wykonywać swoich normalnych funkcji. W krótkim okresie ludzie, którzy nie przyjmują leków zwiększających poziom insuliny, mają wystarczającą ilość glukozy, aby utrzymać poziom cukru we krwi, a wątroba może w razie potrzeby wytwarzać glukozę.