Gres czy glazura – wybieramy płytki kuchenne
Wybierając płytki do kuchni powinniśmy oczekiwać pytania o to, który ich rodzaj nas interesuje. Warto więc z wyprzedzeniem poznać specyfikę tych, które cieszą się największą popularnością.
Wybierając płytki do kuchni powinniśmy oczekiwać pytania o to, który ich rodzaj nas interesuje. Warto więc z wyprzedzeniem poznać specyfikę tych, które cieszą się największą popularnością.
Glazura to cienkie i kruche płytki kuchenne, nie powinno się więc układać ich na podłodze. Sprawdzają się przede wszystkim jako płytki ścienne, a ponieważ ich powierzchnia jest pokryta szkliwem, utrzymanie takich płytek w czystości nie jest trudnym zadaniem. Ich wytrzymałość nie jest wysoka, znakiem rozpoznawczym glazury jest jednak odporność na działanie środków chemicznych. Z kolei gres porcelanowy charakteryzuje się znacznie większą trwałością, może być więc wykorzystywany nie tylko do produkcji płytek ściennych, ale również podłogowych. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, może mieć jednak różny poziom odporności na ścieranie, przed zakupem warto więc zapoznać się z informacjami podanymi przez jego producenta. Gres jest ciekawą alternatywą dla niezbyt praktycznej podłogi drewnianej w kuchni.
Jeżeli jesteś zainteresowany, to zapoznaj się ze szczegółową oferta na mera.eu.