Zastosowanie daktyli
- 15 września 2016
- 0 comments
- Marian Sawicki
- Posted in Zdrowie i Uroda
- 0
W Europie daktyle stosowane są głównie jako dodatek do ciast i słodkich deserów, ale Arabowie podobno sporządzili 365 różnych przepisów z zastosowaniem daktyli, każdy na jeden dzień w roku.
Właściwości odżywcze i zdrowotne daktyli
Arabowie dobrze wiedzą co robią włączając daktyle do stałej diety. Mają one bardzo duże właściwości odżywcze i zapewniają zdrowie.
Źródło: http://organichouse.eu/
Owoce daktylowca znane są od wieków, ale to ludzie pustyni pierwsi odkryli ich właściwości zdrowotne. Bogata zawartość mikroelementów i naturalnych witamin zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na te składniki. Daktyle to jedno z najbogatszych źródeł potasu, który niezbędny jest dla prawidłowej pracy serca i mózgu. W połączeniu z innymi składnikami zapobiega najpowszechniejszym chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca, wysoki poziom ciśnienia, cholesterolu. Daktyle skutecznie zmniejszają poziom stresu i napięcia nerwowego.
Cukry proste stanowiące 75% składu daktyli są doskonałym źródłem energii. Szybko przyswajane przez organizm przynoszą efekty nawet po 30 minutach od zjedzenia. To sprawia, że chętnie stosowane są przez sportowców przed i po treningach. W ten sposób zwiększają ich efektywność.
Daktyle dodatkowo zalecane są w:
- przypadku zaparć,
- anemii,
- zgagi,
- problemów z oczami,
- celu zwiększenia odporności organizmu,
- opóźnienia procesu starzenia się.